top of page
Yazarın fotoğrafıTolgahan Kalender

Makroya Yeniden Bakış

Güncelleme tarihi: 25 Oca 2018

Makro fotoğraf, kuşkusuz fotoğraf sevenlerin en sevdiği alanlardan biridir. Özneye yaklaşarak onu ortamdan ayırarak ona bambaşka bir bakış kazandırabilirsiniz...



Makro fotoğraf, kuşkusuz fotoğraf sevenlerin en sevdiği alanlardan biridir. Özneye yaklaşarak onu ortamdan ayırarak ona bambaşka bir bakış kazandırabilirsiniz. Bunun çeşitli yolları var elbette. Peki ama en iyi makro fotoğraf nasıl çekilir. Birlikte bakalım:


Öncelikle makro fotoğraf için özneye illa ki yaklaşmak gerekmez. Bazen de ona uzaktan yaklaştırma (optik zoom) yaparak da fotoğraflayabiliriz. Çünkü bazı özneler kendisine yaklaşmamıza izin vermez. Böcekler, sinekler, örümcekler, kuşlar, vs. Bu tip durumlar için geliştirilmiş mokro objektifler vardır. Esasen bu objektifler gerçek makro lenslerdir. Arka plan ile özne arasını açar ve arka planı istediğimiz gibi tatlı bulanık (flu) yapabiliriz. Örneğin Fujinon 60mm F2.4 gibi. Net alanı inanılmaz keskin ve bulanık alanı bir o kadar tatlı çekebiliyor. Aynı şekilde Canon 50mm f2.5 de öyle. Hem fiyatı da oldukça hesaplı.


Dikkat ettiyseniz iki objektifin de diyafram değeri hemen hemen aynı ve milimetrik değerlerine göre iyi bir açıklıkta. Bu da en iyi makronun nasıl çekilebileceğinin özeti gibi bir nevi.


Örneğin aşağıdaki ceviz fotoğrafı ise Fujinon 35mm f1.4 ile çekildi. İnanılmaz güzellikte değil mi?


Ama hepimizde bu tip objektifler yok malesef. Çünkü fiyatları oldukça yüksek oluyor. Zaten makineyi alırken bir sürü para dökmüşseniz bir de, geriye pek de para kalmıyor lensler için. Bu durumda eldeki malzeme ile nasıl makro çekeriz buna bakmak gerekiyor. Hemen herkes makinesini kit lens ile yani 18-55mm, 18-105mm, 16-50mm gibi objektifleri ile alıyor. Bu objektiflerin de kalitesi belli oranda oluyor. Durun hemen makinenize küsmeyin. Çünkü her ne kadar çok yüksek seviyelerde olmasa da iyi kullanıldığında bu lenslerle de makro çekebilirsiniz. Nasıl mı?



İşte birkaç ipucu:

“Öncelikle makainenizi otomatikte kullanıyorsanız biraz manuel moda alışmanızı öneririz. Bu konu için önceki yazılarımıza bakabilirsiniz. Makinemizi A harfindeki moda getirelim ve objektifin yakınlaştırmasını (zoom) maksimuma alalım. Ayar tekerleğini kullanarak diyaframı mümkün olan en açık konuma getirelim. Mümkün olan en açık diyafram son zoomda 5.6 olacaktır. Bir çiçek, şişe veya yakınınızda buna benzer hangi nesne varsa bulup onu yaklaşık 50 cm mesafeden fotoğraflayalım. Fotoğrafa baktığımızda netlediğimiz kısım ile arka planı arasında bir fark gördünüz mü? İşte makro fotoğrafınızı çekmiş oldunuz. Şimdi bunu büyük veya küçük başka nesnelerle deneyerek tecrübenizi arttırmaya bakın. Unutmayın, fotoğraf çekmeyi öğrenmek istiyorsanız bol bol fotoğraf çekin ve onları inceleyin.”

Siz de çektiğiniz fotoğrafları bana ulaştırın beraber değerlendirelim ;)


Bir sonraki, yazımızda görüşmek üzere. Yotube, Facebook ve Instagram kanallarından bizi takip ederek destek olmayı da ihmal etmeyin. Benimle vakit geçirdiğiniz için teşekkür ederim :)



22 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page