Merhaba, sevgili okurlar.
Bu yazımda iyi bir dış çekim için nelere dikkat etmeliyiz birkaç madde ile biraz bundan bahsetmek istedim. Hayatın bu en mutlu günlerinden birinin en iyi şekilde resmedilmesi çok önemli. Bu yüzden çekimlerdeki tecrübemize dayanarak bu yazıyı sizlerle paylaşıyorum.
Sağlıklı Beslenme
Çekim süresi ortalama 2-3 saat olsa da makyaj, saç tasarımı, türban tasarımı, giyim, yol gibi konularda harcanan zamanı da katınca epeyce bir zaman alıyor. O yüzden de zamanında alınmayan bir öğün özellikle taşıması zor olan gelinliklerde yorucu olabiliyor. Bu da gelinin zayıf düşmesine ve hatta baygınlık geçirmesine sebep olabiliyor. Bunu göz önünde bulundurarak çekim yeri yakınında alışveriş yapabilecek bir mekan bulamama ihtimalini göz önünde bulundurup yanınıza su, kek, kraker vs. almanızda fayda var. Üstelik bu durum sadece gelinleri değil damatları da ilgilendiriyor. Karnının açlığından şikayetçi bir damadın bitse de gitsek şeklindeki tavrı hiç doğru olmaz :)
Şartlara Uygun Giyim
Çekim mekanları çok çeşitli zeminlerden oluşuyor. Örneğin Nevşehir oldukça tozlu ve bu yüzden de ayaklarının sağlam basması gerek. Bu yüzden özellikle gelinlerin yanına spor ayakkabı da almasında fayda var. Toza karşı ıslak mendil de iyi bir tedbir olabilir. Özellikle damat ayakkabısı genellikle koyu renkler olduğu için dikkat edilmeli.
Örneğin Hılla Gölü ve Japon Bahçesi gibi mekanlarda ise çimen zemin ağırlıklı. (Japon Bahçesi'nde çimlere basmanın yasak olduğunu bildirmekten esef duyarım. Her ne kadar zaman zaman bu kuralı çiğnesek de durum bu.) Bu tip zeminler de sıkça sulandığı için çamur olabiliyor. Gelinliğin altında çoğunlukla görünmese de daha çok beyaz renklerde olan gelin ayakkabısına da dikkat etmek gerekir. Bu tip durumlarda bazen rengine uygun bir spor ayakkabı çok kullanışlı olur.
Tabi ki hava şartlarını da ihmal etmemek gerekir. Yaz düğünlerinde biz daha çok gölge alanlarda çekimler yapsak da güneşin ve sıcağın etkisini mutlaka göz önünde bulundurmak gerekir. Damadın yedek bir gömlek alması akıllıca olur. Genellikle çekim mekanlarına araba ile gidilse de yanınıza şemsiye, şapka vb. almakta fayda var.
Eğer mevsim kışsa yanınıza mutlaka gelinliğe, damatlığa uygun renklerde mont, şal gibi eşyalar almayı unutmayın. Bu size soğuğa karşı büyük avantaj sağlayacaktır. Elbette daha çok yazın dış çekim yapıyoruz ancak ilkbahar ve sonbahar gibi mevsimlerde havanın çok ani değiştiğini de göz önünde bulundurmak gerek. Bunun yanı sıra nişan, nikah gibi organizasyonların dış çekimleri de genelde soğuk havalara denk gelebiliyor.
Zaman Yönetimi
Düğün fotoğraf çekimlerinin zamanlaması en önemli unsurlardan birisidir. İyi bir çekim için ortalama 2-3 saat ayırmak gerekir. Buna bir de klip çekimi eklenirse 3-4 saat ortalamayı bulabilir. Bunun için de günün en iyi saatlerini birlikte seçtiğimiz için bu zaman aralığının kaçması demek fotoğraflara büyük etki etmesi demektir. Genellikle ikindi gibi gün batımına yakın saatleri tercih etmek daha iyi sonuçlar çıkaracaktır. İşte bu sebeplerden randevu saatine sadık kalınmasında fayda var. Bunun için kuaför randevusunun doğru alınması ve zamanında başlanması lazım. Genellikle kuaförlerin söylediği zaman dilimi biraz esneyebiliyor. Buna bir de beslenme süresinin eklendiğini ve trafikte bekleme süresinin eklendiğini düşünün. Bu yüzden randevuyu en az bir saat kadar erken almakta yarar var.
Yardımcı Arkadaş
Bu konu göreceli olsa da çekimlerde yanınızda sevdiğiniz birkaç arkadaşınızın, kardeşinizin veya güvendiğiniz birinin bulunması genelde olumlu yönde etkiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken rahat hissetmek. Yani yanınıza sizi rahatlatacak iyi hissettirecek birilerini çağırabilirsiniz. Dediğim gibi önemli olan iyi hissetmeniz. O yüzden ille de birini çağırın demiyorum. Gereksiz konuşmalarıyla, şakalarıyla çekim ortamını bozacak, moralinizi bozacak birinin gelmesini de önlemek daha iyi bir tercih olacaktır. Bizim çekime genelde iki veya üç kişi geldiğimizi ve sizin rahatınız için elimizden geleni yaptığımızı da ek bilgi olarak buraya bırakıyorum ki hepsi sizin mutlu gününüzde iyi hissetmeniz için. Son söylediğim reklam gibi oldu ama olsun bakalım :)
Aksesuar
Doğallığı ön planda tutma açısından çok az aksesuar daha iyidir. Ancak fotoğrafa görsellik katacak güzel aksesuarlara kimse hayır demez. Aksesuar konusu çoğunlukla biz fotoğrafçıların etki alanına giren bir konu olsa da bazen çiftler de kendileri için özel olan aksesuarları getirebiliyor. Örneğin şık bir davetiyenin ölümsüzleştirilmesi çok iyi olacaktır. Bunların dışında daha büyük ve organizasyon gerektiren çadır, salıncak gibi aksesuarlar fotoğrafçının görev alanına giriyor. Bu aksesuarlar için mutlaka fotoğrafçınızla fikir alışverişinde bulunun. Beğendiğiniz veya beğenmediğiniz aksesuarları ve çalışmaları bildirin.
Listeleme
Bu bütün düğününüz için zaten şart. İyi bir çekim için de kendinize listeler hazırlayın. İşinizi şansa bırakmayın. Çekime gelirken neyi getireceğinizi, gittiğiniz mekanda nelere ihtiyacınız olacağını düşünün ve fotoğrafçınızdan fikir alın. İstediğiniz pozları fotoğrafçınıza önceden gösterin. Hangi tonlarda fotoğraflar istediğinizi hangi albüm modelini beğendiğinizi fotoğrafçınızla anlaşırken bildirin. Hangi tarafınızı daha çok sevdiğinizi, düzenleme yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini mutlaka bildirin. Konular çoğaldıkça liste yapmanın da faydası ortaya çıkıyor.
Dış çekimlerde yanımıza neler almalıyız?
Çekimlerde bazen hiç aklımıza gelmeyen şeylere aniden ihtiyaç duyuyoruz. İşte o ummadık zamanda lazım olabileceklerin listesi:
-Su, meşrubat
-Atıştırmalık
-Terlik, spor ayakkabı
-Mont, yağmurluk vb.
-Çakmak, kibrit
-Makas, çakı
-İğne, çatal iğne
-Bozuk para
-Powerbank, şarj aleti
-Makyaj malzemesi
-Ecza malzemeleri
-...
Evet genel olarak aklıma gelenler bunlar. Elbette unuttuğum, aklıma gelmeyen konular olabilir.
Sizler de eklemek isterseniz bu yazıya yorum olarak ekleyebilirsiniz.
Bu yazıyı beğendiyseniz, siz de sevdiklerinizle paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. Sağlıcakla kalın :)
Comments